Naturalny doping, czyli produkty spożywcze poprawiające trening - BURAK

Gdy słyszymy słowo doping zazwyczaj kojarzy się to z nielegalnymi środkami farmakologicznymi, które ingerują w naturalne funkcjonowanie organizmu.

Istnieje jednak kilka sposobów na zwiększenie swojej wydolności i poprawę wyników sportowych, które bazują tylko na substancjach pozyskiwanych wprost z natury, nie powodujących skutków ubocznych, a ich stosowanie jest w pełni zgodne z prawem.

Burak – warzywo korzeniowe, które przy regularnym spożywaniu zwiększa wytrzymałość i pozwala dłużej trenować. Istnieje wiele potencjalnych korzyści jakie nieść może za sobą spożywanie buraków, najlepiej w formie soku – wtedy substancje odżywcze są najszybciej przyswojone przez organizm.

Burak zawiera w swoim składzie azotany, czyli związki, które powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych. Azotany przyczyniają się do wzrostu ukrwienia serca oraz spadek ilości tlenu potrzebnego do pracy mięśni podczas intensywnego wysiłku. Dzięki temu możemy wydłużyć czas aktywności fizycznej i trenować z większym obciążeniem, co w dłuższej perspektywie pozwala osiągnąć lepsze wyniki sportowe.

 

Burak zawiera również dużo kwasu foliowego i mnóstwo minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt….. czyli jest po prostu zdrowym warzywem, które powinno na stałe zagościć w naszej diecie.

 

Cudowne właściwości soku z buraka potwierdzają testy w badaniach z udziałem biegaczy, pływaków, kolarzy czy sportowców innych dyscyplin wytrzymałościowych.

Komentarze do artykułu